ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Reed Röle Nedir?

zl606x-reed-role-nedir.jpg
Reed Röle Nedir? 20.02.2023

Reed Röle Nedir?

Dil kontaklı röle olarak da bilinir. 1936 senesinde Bell Laboratuvarları tarafından geliştirilmiştir. İçerisinde gaz bulunan bir tüpün içerisinde yer alan demir veya nikelden üretilen iki adet kontaktan meydana gelmektedir. 

Dil kontaklı röleler, manyetik etkiye maruz kaldıkları zaman tetiklenirler. Bu tetiklenme işlemi için rölenin yakınına bir mıknatıs da yaklaştırılabilir veya dışına bir iletken tel ile sarılıp elektrik de verilebilir. Genellikle güvenlik sistemlerinde tercih edilir. Reed rölenin yerine normal bir anahtar kullanılırsa fiziksel temastan dolayı zamanla bozulmalar meydana gelebilir. Normal anahtar yerine dil kontaklı röle kullanıldığı zaman fiziksel bir temas olmayacağı için daha uzun kullanım ömrüne sahip olunabilir.

Reed röleler, manyetik alana maruz kalmadıkları zaman açık anahtar gibi davrandıkları için elektriği iletmezler. Rölenin yanına bir mıknatıs ya da elektro mıknatıs yaklaştığı zaman röledeki kontaklar birbirleriyle temas eder ve kapalı bir anahtar gibi davranırlar.

Daha önce hazırlamış olduğumuz "Röle Nasıl Çalışır?" yazısını okuyarak röleler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hemen Teklif Al